Åldersgräns i Formula Nordic?

2019-01-23
Bengt-Åce Gustavsson
Leif Lindström, svensk mästare i F3 vid 33-års ålder.

Vi har fått frågan flera gånger om man måste vara tonåring för att köra Formula Nordic? Eller om det finns någon övre åldersgräns? Nej, man kan vara hur gammal som helst. Det har bara råkat blivit så eftersom de flesta startar sin karriär i formel och sedan går vidare. På 80-talet var det annorlunda när F3 var den tongivande klassen i Sverige och Leif Lindström blev historisk när han vann SM när han var 33 år gammal. Här kommer lite mer information om Leif:

Leif Lindström debuterade 1972 i en Abarth 1000 TC, en bil som hängde med till och med säsongen 1976 ut. Leif har under hela sin karriär haft en stark dragning åt italienska bilar. Det var därför ingen skräll att nästa bil blev en Fiat X1/9 och sedan en riktig fabriksbil från Dallara baserad på samma modell. Denna bil körde Leif till och från i många år. Nästa steg blev Sports 2000 tillsammans med kompisen Stanley Dickens. Det var ett bra mästerskap med många bra förare, vilket gav Leif en god utbildning. 1984 tog han som 33-åring beslutet att köra F3 och mot alla odds gick han och vann SM! 1985 kom han trea i SM och sedan blev det Sportvagnar för hela slanten i många år med nya titlar. 2007 startade Leif upp Ginetta G20 Cup som har utvecklats till Ginetta GT5 Challenge med G40-modellen idag.

Vad gör du idag?
I stort sett enbart racing. Promotor för Ginetta sedan 2007, Swedish GT 2010-2014 samt fr.o.m. 2019 GT4 Scandinavia. Lite skriverier, bl.a. min egen bok och nu pågår jobbet med Mantorp Park 50 år.

Vad har motorsporten betytt för dig?
Det mesta då den sysselsatt mig hela mitt vuxna liv (över 40 år). På det personliga planet har sporten bidragit till att hitta mig själv, få nödvändigt självförtroende - och att vara lyhörd och ödmjuk inför andra.

Vad är det bästa med att köra formelbil och varför skall en ung förare idag välja att köra Formula Nordic?
Formel är den optimala racerbilen. Lätt med en respons som inte finns i någon annan biltyp. Känslig och exakt för inställningar så att du kan bli ett med bilen. Man kan nästan säga att en formelbil är en förlängning av dig själv - en slags motoriserad tajt kostym.