Andreas Vaa Norgesmästare i Formula Basic efter spännande final

2023-08-28
Bengt-Åce Gustavsson
Norgesmästaren Andreas Vaa var inte allt för ledsen för champagneduschen!

Det har varit en lång tradition att NM för Formula Basic avgörs genom ett enda race som avslutning på säsongen. Det har inte alltid varit den främsta föraren från just den säsongen som även satt pricken över i vid säsongsavslutningen. Vi har också sett att finalen har kunnat locka tillbaka gamla förare som vill få en chans till att ta guldet, så även i år.

Årets final kördes på Vålerbanen och vädret var mycket skiftande med kraftiga skyfall när det var som värst. 15 förare deltog i årets final. Emilie Snoen slog till med bästa tiden i kvalet före bröderna Andreas och Olav Vaa, som egentligen kör Formula Nordic i år. Mästerskapsledande Mathias Teigen var på fjärde plats. Regerande mästaren Dag Wasmuth kom inte ut på kvalet och fick därmed starta sist i prefinalen.

Första finalen skall avgöra startuppställningen för den så viktiga andra finalen. Alla var taggade till max. Snoen tog ledningen från pole, medan Andreas Vaa snurrade bort sig redan i chikanen. Birk August Larsen gjorde en kanonstart och kom upp på andra plats redan på första varvet. Larsen var inte nöjd med det, utan han övertog ledningen och vann före Teigen och Olav Vaa. Andreas Vaa lyckades köra upp sig från sistaplatsen till fjärde i mål. Wasmuth, som hade startat sist, gick i mål som sjua. Sigbjörn Maehlum och Filip Gustafsson bröt loppet och hade därmed ett tufft utgångsläge till finalen. Resultatet gjorde att Teigen var klar vinnare av Norgescupen.

Starten av den första finalen där Emelie Snoen har tagit ledningen före Birk August Larsen. I bakgrunden har #44 Andreas Vaa snurrat av.

Finalen hade bara pågått i några sekunder när Gustafsson krokade ihop och bilen flippades upp på högkant. Som tur var trillade bilen ned på alla fyra, men den gick inte att köra mer. Johnny Bitustöyl försvann på första varvet och heatet rödflaggades. Efter omstarten kom det ett ordentligt ösregn. Larsen och Teigen krokade ihop efter bakrakan och Teigen drog med sig Olav Vaa i fallet. Larsen försökte köra vidare, men hjulupphängningen var knäckt och han tvingades parkera.

Starten av den andra finalen blev dramatisk direkt när Filip Gustafsson flippade upp bilen högt i luften.
Andreas Vaa i ledning på väg mot NM-guldet.

I detta tumult hade Andreas Vaa tagit ledningen och den rutinerade Dag Wasmuth hade smugit sig upp till andraplatsen. Vaa tog hem segern, sju sekunder före Wasmuth. Maehlum hade startat sist i finalen, men lyckades ta hem bronset! Snoen missade pallen med en sekund, men hon kunde trösta sig med att hon kom tvåa i Norgescupen före Wasmuth.

Bröderna Vaa har en deltävling kvar i Formula Nordic. Finalen avgörs på Jyllandsringen sista helgen i september.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Andreas Vaa fick en ordentlig dusch av Dag Wasmuth och Sigbjörn Maehlum.
Prispallen för Norgescupen där Mathias Teigen vann före Emilie Snoen och Dag Wasmuth.