Dags för Indycar

2019-03-05
Bengt-Åce Gustavsson
Mattias Andersson, med förflutet i Formelbil i USA.

Till helgen startar årets säsong i Indycar. Intresset har aldrig varit större för mästerskapet i Sverige och det är många år sedan Kenny Bräck var stjärnan på andra sidan Atlanten. Nu har vi två svenskar som har goda chanser att var med och slåss om topplaceringar; Marcus Ericsson kommer från fem säsonger i Formel 1 och Felix Rosenqvist har ett mycket imponerande Racing CV som innehåller det mesta. Rosenqvist körde sina första race i Sverige 2009 i Formula Renault 2.0, föregångsklassen till Formula Nordic!

En förare som hade stora ambitioner när han åkte över till USA för drygt 20 år sedan var Mattias Andersson. Han körde både Barber Pro, Indy Light och Toyota Atlantic, men kom hem och körde standardbil efter några säsonger.

Här följer en liten presentation av Mattias:

Mattias var en mycket lovande junior i karting där han som bäst kom tvåa i VM. 1991 började han köra Formel Opel Lotus och han slutade tvåa i mästerskapet 1992. Mattias växlade direkt över till F3 där han kom trea i SM 1993 och tvåa i NM. 1994 provade han Clio Cup, men redan 1995 var Mattias tillbaka i formelbil igen då han körde Barber Dodge Pro Series i USA och slutade sexa i mästerskapet. 1996-1999 fortsatte Mattias att köra i USA i Indy Lights och Toyota Atlantic, men konkurrensen var stentuff och till slut tvingades Mattias flytta hem till Sverige igen. 

1999 körde Mattias Euroserien i Renault Sport Clio Trophy och år 2000 kom han tvåa i Europacupen! 2001 debuterade Mattias i STCC och har sedan dess kört flest lopp av alla i den klassen! Fem segrar har det blivit genom åren och bästa totalplacering (hittills) är fjärdeplatsen år 2010. 

Vad gör du idag?

Kör STCC i mitt egna team samt supportar min son Viktor i Formula Nordic.
Driver Go-karthall i Linköping sedan 22 år.

Vad har motorsporten betytt för dig? 

Den har varit en stor del av mitt liv sedan jag köpte min första Go-kart 6 september 1982.
Jag har tävlat 36 år i rad utan uppehåll och hunnit med 562 tävlingar och vunnit 101 av dem!

Vad är det bästa med att köra formelbil och varför skall en ung förare idag välja att köra Formula Nordic?

Formelbil är den perfekta racerbilen och kan man köra bra där så är steget till andra typer av bilar inte svårt att ta därefter. Är man en ung förare i Norden som drömmer om en karriär inom motorsporten så är Formula Nordic 2019 helt rätt att börja med.