Den långa färden mot norr…

2023-06-27
Bengt-Åce Gustavsson
Philip Victorsson satte banrekord för Formula Nordic vid tävlingarna 2021.

Formula Nordic har redan avverkat halva säsongen när det är dags att ta den långa färden mot norr för att köra dubbeltävlingen på DriveCenter Arena i Fällfors tillsammans med Porsche och Legends.

Tävlingsupplägget är precis som om det vore två olika tävlingar, med test, kval och två race på fredagen och test, kval och två race på lördagen. Det är en viktig tävling med många poäng att slåss om inför höstens avslutande tävlingar på Rudskogen och Jyllandsringen.

Linus Granfors har tagit ett järngrepp om årets mästerskap med seger i alla race som vi hittills har kört. Det finns dock ett gäng förare som har möjligheten att utmana honom om kommande segrar. Närmast bakom honom i tabellen hittar vi Christer Otterström, Oscar Pedersen, Daniel Varverud, Jonathan Engström och Olav Vaa.

Det är fjärde gången som Formula Nordic kör i Fällfors. Vid tävlingen 2021 satte Philip Viktorsson banrekordet för klassen med tiden 1:53.745. För er som gillar statistik har vi nu sammanställt banrekorden för samtliga banor som Formula Nordic har tävlat på sedan klassen introducerades 2013. Ni hittar sammanställningen här: https://www.formulanordic.se/banrekord/

Banan i Fällfors är ganska ny, men det är inte nytt med banracing i Skellefteåtrakten. Mellan åren 1965-1969 kördes Midnattssolsloppet på Falmarksbanan, en flygfältsbana söder om Skellefteå. 1969 vann Anders Burlin klassen Formel Vee, som var stor på den tiden. Burlin hade även vunnit racet 1968. 1967 hette segraren Per-Olov Boström. Det året var Formel 3 huvudklassen och då vann Lars Lindberg. Nedan ser ni en bildkavalkad från tävlingarna 1968.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Bilderna är hämtade från programbladet 1968.