Drömhelg för Linus Granfors på Mantorp Park

2023-05-07
Bengt-Åce Gustavsson
Linus Granfors tog ledningen från pole och vann årets första race i Formula Nordic.

Formula Nordic körde årets första tävling på Mantorp Park. Klassen har växt ordentligt i år och man mönstrar det största startfältet sedan premiäråret för tio år sedan!

Linus Granfors var snabbast i kvalet före Oscar Pedersen och Christer Otterström.

I det första racet missuppfattade tyvärr Pedersen startförfarandet, han trodde att det var ytterligare ett uppvärmningsvarv, som det är ibland, men nu gick starten direkt och han tappade därför i starten. Granfors tog hand och ledningen. Jonathan Engström gjorde en kanonstart från fjärde startrutan och tog hand om andraplatsen, som han höll i drygt halva loppet tills en bult i framvagnen gick av och han tvingades parkera. Granfors vann första racet före Pedersen, som hade kämpat sig tillbaka upp till andraplatsen. Olav Vaa tog hand om tredjeplatsen.

Linus Granfors vann årets första race före Oscar Pedersen och Olav Vaa.

I det andra racet tog Granfors åter ledningen från pole, men så kom säkerhetsbilen ut på grund av en avåkning och det tog tid att bogsera undan bilen. När säkerhetsbilen släppte fältet återstod endast halva racet. Granfors var verkligen på hugget och körde ifrån fältet med en sekund per varv. Han satte nytt banrekord för klassen med tiden 1.18.643. Han vann andra racet före Engström och Pedersen.

Linus Granfors tog starten även i det andra racet.

Alla såg med spänning fram emot det tredje och sista racet med den omvända startordningen. Carita Livrud Otterström startade i pole före Daniel Varverud. Det var Varverud som fick till den bästa starten och han tog hand om ledningen, medan Otterström tappade några placeringar. Nere i kön fick Granfors ta i ordentligt för att kunna köra upp sig från sin sjätte startposition. Han tog en placering i starten, men sedan tog det några varv innan han kunde avancera ytterligare. I täten höll Varverud undan före Engström och Christer Otterström. Granfors kämpade på, men fick även hålla ett öga på Pedersen som också ville upp genom fältet. Granfors lyckades ta sig upp till andraplatsen, men då var det en lucka upp till Varverud, som körde strålande under sin debuthelg. Men inget kunde stoppa Granfors som verkligen hade farten med sig denna soliga söndag. När väl Granfors tog sig upp i ledning fanns det ingen som kunde utmana honom mer. Varverud fick i stället se upp för Otterström, Engström och Pedersen. På sista varvet pressade sig både Engström och Otterström förbi Varverud, men i sista kurvan krokade Engström och Otterström ihop! Granfors vann racet med drygt fyra sekunder före Otterström. Varverud tog tredjeplatsen, endast slagen med två hundradelar. Pedersen tog fjärdeplatsen och Engström fick nöja sig med femteplatsen.

Linus Granfors rundade av helgen med att ta sin tredje seger före Christer Otterström och Daniel Varverud.

I tabellen efter den första racehelgen leder Granfors på maximala 80 poäng. Pedersen är tvåa på 49 och Otterström är trea på 39 poäng.

Det är ingen rast och ro för förarna, för redan nästa helg körs årets andra deltävling på Scandinavian Raceway ihop med danska Formel 4.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se