Dubbla jubileum i Anderstorp för Formula Nordic

2023-05-09
Bengt-Åce Gustavsson
Ronnie Peterson i ledning i det första VM-loppet i Formel 1 i Anderstorp 1973.

Formula Nordic inledde säsongen på Mantorp Park i helgen som gick och redan nu till helgen är det dags för nästa tävling på den legendariska mossen i Anderstorp där vi hittar Scandinavian Raceway.

Banan invigdes 1968 och redan 1973 stod man som värd för VM i Formel 1! Ronnie Peterson startade från pole och ledde större delen av racet och såg ut att gå mot sin första seger i Formel 1, men en smygpunktering gjorde att han tappade fart och han tvingades släppa Denny Hulme förbi sig och nöja sig med andraplatsen. I år är det alltså femtio år sedan detta speciella lopp.

Formula Nordic kommer till start med 13 förare, det största startfältet sedan premiäråret för tio år sedan, men inte nog med det. Under helgen kommer vi att få se den danska Formel 4-klassen som kommer att köra ihop med Formula Nordic. Det gör att vi kommer att få se 23 formelbilar på banan i helgen. Det är det största startfält av moderna formelbilar vi har sett i Sverige sedan 2005, då vi hade en stor Formel Fordklass.

Linus Granfors hade en perfekt helg på Mantorp där han vann alla tre racen. Nu kommer han att få en ny utmaning med en massa danska Formel 4-bilar på banan. Det är tio förare som debuterar i Formula Nordic i år. Oscar Pedersen var bäst av debutanterna senast, men även Christer Otterström gjorde en mycket bra tävling. Nu är det ny tävling och en ny bana. Vem vet vem som står överst på prispallen på lördag?

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Vi såg ett imponerande startfält på Mantorp Park senast, nu till helgen kommer fältet nästan att vara dubbelt så stort!