Edward Sander Woldseth utökade ledningen i Formula Nordic

2019-09-15
Bengt-Åce Gustavsson
Edward Sander Woldseth ledde från start till mål i första racet.

Årets sjätte tävlingshelg för Formula Nordic kördes under Porschefestivalen på Rudskogen. Team Greenpower mönstrade en ny förare i Glenn Key som är Norges mästare i simulatorkörning. Han blev därmed den tionde föraren att köra i årets mästerskap. Key hade aldrig kört riktig racerbil förut, men han visade att hans kunskaper från simulatorkörning gick bra att överföra till verkligheten och han lärde sig snabbt. – Spårval är precis samma, den största skillnaden är att man sitter fastspänd och får känna G-krafterna, sa Key.

Glenn Key gjorde en mycket imponerande debut i klassen!

Helgen inleddes med strålande sol och Viktor Andersson var snabbast i kvalet före Edward Sander Woldseth och William Winst. När de rullade fram till starten till första racet blev det lite förvirring, för de ställdes upp ”sid by side” i stället för ”staggered”, som reglementet föreskriver. Detta gynnade Woldseth som efter en bra start tog ledningen före Andersson och Winsth. Woldseth öppnade starkt och skapade en lucka till övriga fältet, men Andersson kom starkt på slutet och i mål skiljde det endast en sekund! Woldseth vann alltså före Andersson och Winsth.

Viktor Andersson tog pole.
Pallen efter första racet med Edward Sander Woldseth som vinnare före Viktor Andersson och William Winsth.

Till andra racet blev startuppställningen korrekt och Andersson kunde ta starten från pole. Woldseth hängde på och pressade Andersson hela vägen till målet. Woldseth var uppe och visade sig några gånger och försökte stressa Andersson, men Andersson behöll lugnet och kunde vinna med 92 tusendelar före Woldseth! Håvard Hallerud körde i mål som trea. Key hade hunnit bli varm i kläderna och han gav Charlie Andersen en ordentlig match om fjärdeplatsen, där Andersen till sist kunde dra det längsta strået med endast 0.2 sekunder! Winsth fick en riktig skräckinledning. När han kom utför backen ned mot Angsten i drygt 200 km/h så lossnade ratten! Han lyckades ta sig till depån där teamet snabbt satte i nya skruvar så att han kunde fullfölja loppet.

Viktor Andersson ledde det andra racet från start till mål.
Viktor Andersson tog målflaggan tätt före Edward Sander Woldseth.
Viktor Andersson vann andra racet före Edward Sander Woldseth och Håvard Hallerud.

Det tredje och avslutande racet kördes i regn. Tack vare den omvända startordningen fick debutanten Glenn Key starta i pole. Det blev en tuff uppgift för Key, som aldrig kört en meter på regn förut. Winsth gjorde den bästa starten och tog ledningen före Andersen och Key. Woldseth jobbade sig snart upp till andraplatsen och började sätta press på Winsth. Woldseth var nära att överta ledningen ett par gånger, men Winsth lyckades svara och kunde ta segern med en knapp halvsekund före Woldseth. Andersson fick kämpa hårt för att ta sig upp genom fältet, men han lyckades till sist knipa tredjeplatsen.

William Winsth tog starten i tredje racet.
William Winsth ledde från start till mål i tredje racet.
William Winsth tog målflaggan i tredje racet strax före Edward Sander Woldseth.
Pallen i tredje racet med William Winsth som segrare före Edward Sander Woldseth och Viktor Andersson.

I mästerskapet utökade Woldseth sin ledning mot Andersson och Winsth, men det är fem race kvar av årets säsong och inget är avgjort ännu! Närmast väntar Smallcars-tävlingen i Karlskoga den sista helgen i september.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se