Elias Adestam klar för F4

2022-03-15
Bengt-Åce Gustavsson

Svenske föraren Elias Adestam har bekräftats som den första utländska föraren för 2022 GB4 Championship, efter att ha bekräftat sin plats med Fortec Motorsport.

15-åringen från Nacka, Stockholm har kört sedan han var fem år gammal, till en början bakom ratten i en hemmagjord ’crosskart’ byggd av pappa Rickard, på en specialanpassad bana på farfars potatisåker.

Han gjorde sin kartingdebut 2014 vid åtta års ålder. Han säkrade andraplatsen i 2017 Raket Cup och MKR Series i kategorin Mini.

Samma år tog han en fjärdeplats i Aquila Synergy Cup, en position han förbättrade ett år senare när han slutade som tvåa med nio pallplatser, en pole position och tre snabbaste varv.

Elias gjorde sin racingdebut 2020 med två lopp i Formula Nordic, på Ring Knutstorp, där han tog två sjundeplatser.

Förra året fokuserade han enbart på en Formula Nordic och imponerade stort genom att sluta trea totalt med segrar på Karlskoga Motorstadion och Ring Knutstorp och han tog ytterligare fem pallplatser från de 15 loppen.

Hans prestationer har uppmärksammats av Rickard Rydell, som gav honom Rydell Special Award, en utmärkelse som tidigare mottagits av förare som till exempel IndyCar-stjärnorna Felix Rosenqvist och Marcus Ericsson.

Elias driver också ett välgörenhetsprojekt som heter Raising Against Cancer och använder sina motorsportplattformar för att samla in pengar till cancerforskningsprojekt, på grund av en familjehistoria av sjukdomen. Han bjuder in barn som lider av sjukdomen att närvara vid hans evenemang där det är möjligt.

Dessutom har han också lovat att donera alla prispengar han tjänar genom George Russell Pole Position Cup-initiativet i GB4 till offer för kriget i Ukraina. Adestam kommer personligen att matcha eventuella intäkter för att säkerställa att den totala donationen fördubblas.

Sedan årsskiftet har Adestam testkört Fortecs Tatuus F4-T014 GB4-bilar, inklusive utflykter på Brands Hatch och Silverstone. Han kommer att vara partner med Jessica Edgar i GB4, och är Fortecs andra svenska värvning för säsongen, med Joel Granfors bekräftad i lagets GB3-uppställning. Fortec planerar att bekräfta en tredje GB4-förare under de kommande veckorna.

Elias Adestam kommenterade: "-Jag är stolt över att gå in i min första säsong av racing utanför Sverige och tacksam för det förtroende Fortec Motorsport har visat mig. Försäsongstesterna har gått bra och jag känner mig bekväm med både teamet och bilen Jag är mycket exalterad på väg in i GB4 Championship och jag ser fram emot att arbeta hårt med teamet för att leverera bästa möjliga resultat.”

Fortec Motorsport Team Manager Oliver Dutton sa: "-Vi har varit mycket imponerade av Elias prestationer i tester med oss ​​hittills. Han fick snabbt upp farten och producerade utmärkta varvtider mycket snabbt, och har slagit våra referenstider. Dessutom har hans feedback varit mycket bra och det är rimligt att säga att han har en naturlig talang som borde placera honom längst fram i fältet hos oss i år."