Emma Wigroth uttagen till FIA Girls on Track – Rising Stars

2021-09-02
Bengt-Åce Gustavsson

Emma Wigroth har, som en av 28 tjejer i världen, tagits ut till internationella bilsportförbundet FIA:s talangscoutprogram Girls on Track – Rising Stars där en plats i legendariska F1-stallet Ferraris juniorakademi står på spel.

16-åriga Wigroth har nominerats till programmet av Svenska Bilsportförbundet (SBF), och därefter handplockats av FIA:s uttagningskommitté bland totalt 71 inkomna nomineringar från världens alla hörn.
Girls on Track-tävlingarna avgörs i tre gallringsled med start på Paul Ricard-banan i Frankrike den 21-23 oktober. I potten för den slutliga vinnaren ligger en unik chans att ansluta till Ferrari Driver Academy (FDA); samma juniorprogram som fostrat F1-stjärnor som Mick Schumacher och Charles Leclerc.
Den första upplagan av Girls on Track - Rising Stars med Ferrari-support genomfördes förra året. Segraren då, belgiskan Maya Weug, blev direkt efter sin Rising Stars-triumf den första kvinnan någonsin att plockas upp under FDA:s vingar och har i år placerats i det italienska Formel 4-mästerskapet på Ferraris inrådan.

  • Det här är en jättestor möjlighet för mig och jag är otroligt tacksam, säger Emma Wigroth efter tillkännagivandet. Jag ska verkligen göra allt för att ta vara på den. En sådan här chans får man inte så många gånger i livet och jag vill tacka SBF och CIK-FIA för att de valt att nominera mig till det här. Det ger en enorm energi!

Wigroth har i år tagit steget från karting till formelbil med en satsning på svenska Formula Nordic. En karriärmässig milstolpe, men samtidigt en utmaning i sig inför Girls on Track-äventyret där merparten av körningen kommer att utspela sig i just en kart.

  • Jag har tagit klivet till formelbil i år, så det har inte blivit särskilt mycket karting, men jag tror och hoppas att det sitter i ryggmärgen, fortsätter Emma Wigroth.
    Förhoppningsvis kan vi få till lite tester innan också. Jag tar det ett steg i taget och det är bättre att sätta upp rimliga mål. Det vore fantastiskt att gå vidare i processen, men det är framför allt en stor ära att ha tagits ut och en bekräftelse på allt det hårda jobb man gör.

Vid sidan av Emma Wigroth är ytterligare tre svenska tjejer - Milla Sjöstrand, Alexia Danielsson och Siri Hökfelt – uttagna till Girls on Track – Rising Stars. Det gör Sverige till den numeriskt största nationen i programmet när tävlingarna inleds i slutet av oktober.

  • Väldigt kul att vi blir fyra stycken svenskor på Paul Ricard, avslutar Emma Wigroth. Det är bra både för gemenskapen och för intresset överlag här hemma. Nu gäller det att träna och att komma dit så väl förberedd som möjligt. Det ska verkligen bli jättekul!

Innan Girls on Track – Rising Stars drar igång ska Emma Wigroth dock slutföra den pågående säsongen i Formula Nordic. Nästa tävling körs redan nu till helgen i Anderstorp.