Finaldags för Formula Nordic

2021-10-06
Bengt-Åce Gustavsson
William Karlsson säkrade JSM-guldet redan nu på Mantorp Park.

Det har blivit dags för final för Formula Nordic. Knappt har motorerna svalnat från Mantorp Park innan det är dags att varva upp igen på Ring Knutstorp. Förarna får tre testpass under fredagen och sedan följer kval och två race under lördagen.

William Karlsson säkrade JSM-guldet redan på Mantorp Park, men det är långt i från klart hur silver och brons skall fördelas. Just nu ligger Philip Victorsson bäst till med 193 poäng före Elias Adestam 176 p och William Siverholm 171 p. I år skall man räkna bort sitt sämsta resultat innan finalen (man får ej räkna bort något under finalhelgen). Den ende föraren som har tagit poäng i samtliga race var Adestam, så han tvingades plocka bort sex poäng inför finalen.

Det är oerhört svårt att förutse vem som skall vinna årets två sista race. Karlsson vill givetvis avsluta året med två segrar och nu när han har vunnit mästerskapet kan han köra helt utan press. Victorsson har haft blandade resultat i år och vill säkert ta silvret som han har hållit i under hela säsongen. Siverholm har visat en mycket starkt uppåtgående trend under de senaste racen och han toppade detta med en seger senast. Adestam har varit jämnast av alla förarna i år och han vill säkerligen ta ytterligare någon seger. Norrmannen Håvard Hallerud har haft mest otur av alla i år med otaliga mekaniska problem. Han vill säkerligen visa vad han kan och om allt håller har han kapacitet att vinna.

Förutom dessa fem förhandsförslag till segrarna i första racet blir det ännu knepigare att gissa vem som skall vinna andra racet med omvänd startordning. Philip Zielinski har tagit en seger i år på det viset och vill säkert gärna göra det igen. Jonathan Engström debuterade på Mantorp och han kom snabbt in i körningen. Vem vet vad han kan hitta på om han skulle starta längst fram igen? Fem olika förare har vunnit race i år och det kan absolut bli en sjätte och en sjunde!

Helt klart är att vi kan se fram emot en mycket spännande avslutning av årets säsong för Sveriges enda moderna formelbilsklass.