"Flash" = Mr STCC

2019-02-02
Bengt-Åce Gustavsson
Jan "Flash" Nilsson, mest känd från STCC, men har ett SM-guld i F3.

Jan "Flash" Nilsson

"Flash" debuterade i Formel Ford 1982. Han kom tvåa i SM 1984. 1985 gick "Flash" över till F3, där han vann SM 1989. Precis som kompisen Kenny gick "Flash" över till Renault Clio Cup, som han vann 1993, efter ha blivit tvåa bakom Kenny 1992. 1996 var "Flash" en av de stora bakgrundsfigurerna till STCC och han vann klassen både 1996 och 1997. Det blev fyra andraplatser i STCC innan han slutade med racing på elitnivå 2012, men gjorde några inhopp till i STCC och även i Legends. "Flash" höll länge rekordet för flest antal starter i STCC, men fick lämna ifrån sig det rekordet till Mattias Andersson 2018.

Vad gör du idag?

Racingpensionär, föreläser, kör event och expertkommentator i TV, fastigheter, reser i världen. 

Vad har motorsporten betytt för dig? 

Allt, sedan tolvårs ålder till femtio har jag tillbringat helgerna och vardagarna på racerbanor. Det har varit min hobby och arbete. Twentyfourseven i trettio år. Om jag har känt mig vilsen i livet så har jag alltid känt mig hemma och trygg i racerbilen.

Vad är det bästa med att köra formelbil och varför skall en ung förare idag välja att köra Formula Nordic?

För mig är Formelbil den ultimata racingklassen, friliggande hjul som gör att man måste hålla en cm tillgodo, ren racing och precis racing. Formelbil är vackert, stilrent och perfekt. För mig var Formelbil det enda alternativet.

När jag var ung och körde kart så var mitt mål och dröm i livet att köra F3, svensk F3 var då bland den största och starkaste i världen. Ville man bli F1-förare så var det via Formel Ford sedan F3, efter det kanske Engelska mästerskapet eller F2. I Formelbil lär man sig utvecklas, känna ändringar på bilen och köra med precision. Där utvecklas man till racerförare, blir man bra i Formelbil, är man bra i allt.