Formula Nordic Nystartar 2019

2018-12-30
Bengt-Åce Gustavsson

Det blir nystart för Formula Nordic 2019 då klassen lägger tillägget STCC bakom sig och satsar på fler tävlingshelger och mer körtid i det som fortsatt blir en SM-klass för juniorer.

Kalendern för den nystartande klassen omfattar åtta tävlingshelger i Sverige och Norge med totalt 20 tävlingsheat. Detta är två tävlingshelger och åtta tävlingsheat mer jämfört med 2018, vilket medför att teamen och förarna får dubbelt så mycket körtid. Bland många stopp under året kommer ett bli på den nya racingbanan i Skellefteå. Klassen kommer som tidigare att köras både som en Junior-SM-klass och som en klass inom FIA Nordeuropeiska Zonen NEZ. För teamen och förarna blir det inte bara fler tävlingar och mer körtid utan även en lägre startavgift. Vidare kommer också deltagande team få avsevärt utvidgad mediesupport.

- Racingutskottet har under gångna året konstaterat att vi måste finna former för något som påminner om en pånyttfödelse för denna formelbilsklass. Team har visat stort engagemang och där vi i våra diskussioner fångat upp många goda tankar och idéer om hur detta ska ske. Formula Nordic-klassen är oerhört viktig för ungdomar som vill klättra vidare på stegen mot sina drömmars mål inom racingvärlden. Gemensamt med teamen formar vi nystarten, en nystart som känns mycket positiv, säger Claes G Elofsson, ordförande i Racingutskottet.   

En nystart för Formula Nordic har redan visat sig ge intresse i den kommersiella sfären och samarbeten med flera nya partners har inletts.  Även centralt från Svenska Bilsportförbundet har ett fördjupat engagemang och samarbete inletts.
- Tittar man historiskt på vilka förare som klivit vidare ut i internationella och större nationella serier efter att har kört i Formula (STCC) Nordic-klassen så står det klart att detta är en klass som är viktig om du som förare vill ha en karriär inom racingen. Att vi som förbund nu kan gå in och med olika resurser stötta den här nystarten av Formula Nordic känns riktigt bra, säger Anna Nordkvist VD på Svensk Bilsport och fortsätter.
- Vi har otroligt bra med förare på hög nivå just nu, både inom Sverige och utomlands, men det är i supportklasserna som vi kommer hitta framtidens stora förare och då är det viktigt att vi tillsammans, team, förare, arrangörer och förbund gör vad vi kan för att vi i Sverige ska fortsätta ha svenska förare i världsklass, avslutar Nordkvist.

-Det här är ett viktigt initiativ för svensk formelbilsracing. Med en egen teamförening fullt fokuserad på att utveckla formelbilsracingen i Sverige finns goda möjligheter för en stark tillväxt. Genom åren har många STCC-förare kommit vägen via formelbilsklassen och genom detta initiativ tror vi på en sådan fortsättning, säger Karin Bååth, COO, STCC AB

I samband med Bilsportgalan i Linköping 26 januari kommer Formula Nordic bjuda in till ett informationsmöte om nystarten för 2019. Mer info kommer att publiceras på klassens Facebooksida.

Ny kontaktperson för klassen är Racingfotografen Bengt-Åce Gustavsson 0703-409300, bengan@racefoto.se.

Tävlingskalender Formula Nordic 2019:

4-5 maj Ring Knutstorp (2 heat)
18 maj Rudskogen (2 heat)
1-2 juni Anderstorp (2 heat)
15-16 juni Skellefteå (3 heat)
17-18 augusti Karlskoga (3 heat)
14-15 september Rudskogen (3 heat)
28 september Karlskoga (3 heat)
4-5 oktober Mantorp (2 heat)

Den inte helt okände racingfotografen Bengt-Åce Gustavsson är Formula Nordics nye kontaktperson.