Formula Nordic till Gelleråsen Arena

2023-05-29
Bengt-Åce Gustavsson
Uppställning för start i Formel 2 med Jim Clark i pole 1964.

Gelleråsen Arena kallades tidigare för Gelleråsbanan. Det är Sveriges äldsta bana som fortfarande är i bruk. Den invigdes redan 1950. Banan stod som värd för många stora tävlingar förr i tiden. Under femtio och sextiotalen var det Kanonloppet, Velodromloppet och Gelleråsloppet som var de största tävlingarna. Tre år i början av sextiotalet kördes till och med Formel 1 på Gelleråsbanan! Dock ingick inte tävlingarna i VM, men det var ändå förare från yttersta världseliten som var med och körde, eller vad sägs om: Jim Clark, Jack Brabham, Denny Hulme, Graham Hill, Stirling Moss och Joakim Bonnier. Det kördes även EM-tävlingar för Formel 2 och Formel 3 med förare som Niki Lauda, James Hunt, Jackie Stewart, Jochen Rindt och Ronnie Peterson.

2005 var Formel Ford stort i Sverige och vid STCC-tävlingen på Gelleråsen kom det 31 bilar till start. Tyvärr blev det en stor startkrasch i andra heatet… 2012 kördes Nordiska mästerskapet i Formel Ford med 26 bilar på startlinjen. Det var mest finländare och danskar som deltog. Det var en enda norrman med och det var Dan René Larsen, som idag är teamchef för RPC Motorsport som tävlar i Formula Nordic!

Vid förra tävlingen, på Scandinavian Raceway, inleddes ett nytt samarbete mellan danska Formel 4 och Formula Nordic. Det blev en succé och vid Gelleråsloppet nu till helgen kommer vi att få se våra danska vänner igen tillsammans med Formula Nordic. 25 bilar kommer att stå på startlinjen! Nordisk formelbilsracing är verkligen på uppgång!

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Joakim Bonnier gjorde en strålande insats i F1-loppet 1961 och slutade tvåa.
Jim Clark vann det tredje och sista Formel 1-loppet i Karlskoga 1963.
Det här är en syn man inte ser idag! F1-världsmästaren Jack Brabham håller på att byta drevning i växellådan!
NEZ-loppet för Formel Ford i Karlskoga 2012.