Härlig racing på Gelleråsloppet när Formula Nordic körde tillsammans med Nordic 4

2024-06-03
Bengt-Åce Gustavsson
Dubbelt svenskt i täten när #161 "Lexia" Danielsson startade i pole i Nordic 4 och tog starten före #61 Robin Hafström i Formula Nordic.

Årets andra deltävling var Gelleråsloppet i Karlskoga, som i år slog alla rekord i antal deltagare. Totalt var det 182 förare som deltog!

Formula Nordic körde tillsammans med danska Nordic 4 och i deras heat kom 23 bilar till start. Danskarnas bilar är lite snabbare än de svenska, men det hindrade inte att svenskarna blandade sig in i listan av danska bilar. Daniel Varverud var snabbaste Formula Nordic och han tog sjätte startrutan. Albin Stureson var näst snabbast, men han hade tyvärr en bestraffning från Anderstorp så han blev nedflyttad tre platser från nio till tolv. Robin Haftström var tredje snabbast och han passade på att fira sin födelsedag i depån.

En halvtimme innan första racet kom en rejäl regnskur med åska. Heatet som körde före formelbilarna hade det värst av alla. Det lugnade sig lite tills det var dags för formelbilarna, men det var ändå ett ihållande regn hela racet. Varverud gjorde en kanonstart och låg trea totalt när han tyvärr drabbades av ett tekniskt fel och tvingades bryta. Stureson övertog ledningen i Formula Nordic-klassen och han gick i mål som segrare för första gången i Formula Nordic före Hafström och debutanten Enzo Hallman.

Albin Stureson surfade sig fram till sin första seger någsin i Formula Nordic.
Albin Stureson vann första racet före Robin Hafström och Enzo Hallman.

Det andra racet kördes på torr bana. "Lexi" Danielsson ledde fältet ned mot första kurvan med Hafström som tvåa. Hafström ledde Formula Nordicklassen i två tredjedelar av loppet, men sedan tvingades han tyvärr bryta med ett mekaniskt fel. Stureson övertog ledningen och vann knappt före Varverud och Hallman.

Albin Stureson vann det andra racet.
Albin Stureson vann det andra racet före Daniel Varverud och Enzo Hallman.

Det blev ett trevligt tredje race där Stureson startade längst fram bland svenskarna, men Varverud hade bra fart och svepte förbi Stureson i kurva två efter ett par varv. Stureson kunde inte svara, utan förlorade i stället ytterligare en placering till Hafström. Varverud vann Formula Nordic-klassen och stärkte därmed sin ledning i tabellen före Hafström och Stureson.

#70 Daniel Varverud svepte förbi #23 Albin Stureson på yttern för att ta ledningen i tredje racet.
Daniel Varverud vann det tredje racet före Robin Hafström och Albin Stureson.

Nästa tävling körs på flygfältsbanan i Ljungbyhed den sista helgen i juni.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se