Joel Granfors tar USA-karriärens första pallplats

2023-03-26
Bengt-Åce Gustavsson

Joel Granfors körde hem USA-karriärens första pallplats när han slutade tvåa vid helgens USF Pro 2000-tävlingar på Sebring International Raceway.
 
Granfors backade upp sin lovande fart från premiären för tre veckor sedan, där han noterades för helgens snabbaste varv, med ett nytt styrkebesked i säsongens andra deltävling - och denna gång räckte det alltså hela vägen upp till pallen.
 
Resultatet kom i det första av helgens två race, där Granfors efter en karaktäristisk bra start länge låg på tredje plats. Ut på det näst sista varvet lyckades 17-åringen dock klämma sig förbi andraplacerade Jace Denmark (USA) i en bestämd manöver, för att sedan tryggt ratta hem P2 och såväl sin egen som teamet Exclusive Autosports första pallplats för säsongen. 
 
- Väldigt kul att få ta min första pallplats här i USA, och dessutom teamets första i år, säger Joel Granfors. Det var ett bra race rakt igenom, från start till mål, och extra skönt förstås att få utdelning på farten vi visat upp så här i inledningen av säsongen. Nu är det bara att sikta på det översta steget också!
 
I helgens andra och avslutande race, som kördes på lördagskvällen svensk tid, såg Granfors länge ut att gå mot en sjundeplats efter ett motigare tidskval tidigare under dagen. Dessvärre uppstod kontakt på det allra sista varvet, i en situation där Eskilstuna-sonen skadade framvingen men ändå lyckades ta bilen över mållinjen på nionde plats. 
 
- Det var inte riktigt den avslutningen på helgen vi hade önskat, men det är sådant som händer, avrundar Joel Granfors. Vi hade lite strul på kvalet och tvingades starta i mittfältet, och därifrån blir det ofta tufft. Jag gjorde ändå en bra start igen och P7 hade varit OK, men tyvärr körde bilarna framför mig ihop på sista varvet och jag drogs in i den situationen. Det blev en väldigt liten touch, men tillräckligt för att framvingen skulle ge vika. Jag är ändå glad att jag lyckades rädda P9 och allt som allt har det varit en bra helg med många viktiga poäng.  
 
Efter helgens tävlingar är Granfors kvar som sexa i USF Pro 2000-tabellen, men nu bara 11 poäng från andra plats.
 
Nästa deltävling körs på klassisk amerikansk motormark när anrika Indianapolis Motor Speedway hälsar fältet välkomna den 12-13 maj. USF Pro 2000-tävlingarna körs på anläggningens så kallade road course-slinga, på innerplan av den världsberömda Indy 500-ovalen. 

#92 Joel Granfors, Exclusive Autosport, Corpay Cross-Border,