Joel Granfors till USA

2023-01-21
Bengt-Åce Gustavsson

Joel Granfors kommer att ta steget över Atlanten för att inleda ett nytt kapitel i formelbilskarriären i USA under 2023, när han ansluter till regerande mästarna Exclusive Autosport i INDYCAR-supportserien USF Pro 2000 Presented by Cooper Tires. 
 
Granfors, som slutade tvåa i brittiska GB3 förra säsongen, tar plats i teamets bil med startnummer #92 (”Corpay Exclusive Autosport”-bilen) i det 18 race långa mästerskapet. (Han vann Formula Nordic 2020.)
 
Exclusive Autosport är regerande mästare i USF Pro 2000 efter att ha fört britten Louis Foster till titeln 2022.
 
- Det här är ett väldigt spännande steg i min karriär, och bokstavligen en ny utmaning på så många plan, säger Joel Granfors. Det är en ny kontinent, helt nya banor, en ny bil och ett nytt team, men jag gillar verkligen det jag har sett så här långt. Teamet har varit extremt välkomnande och jag är stolt att få ta plats i Corpay Exclusive Autosport-bilen. Den här sporten handlar mycket om att hitta rätt möjligheter, och med det här paketet finns förutsättningarna för väldigt bra saker framöver.
 
USF Pro 2000 är den högsta nivån på den så kallade USF Pro Championships-stegen, en beprövad karriärpyramid som leder unga lovande förare vidare till INDY NXT (tidigare Indy Lights) och, slutligen, NTT INDYCAR SERIES – USA:s största formelbilsmästerskap. 
 
I potten för årets USF Pro 2000-mästare ligger ett av motorvärldens största stipendier – värt motsvarande 6,8 miljoner svenska kronor – för avancemang till INDY NXT 2024.  
 
17-årige Granfors testade nyligen den bil som används i mästerskapet, Tatuus IP-22, för första gången under två dagars körning på Sebring International Raceway i Florida.
 
- Jag är väldigt glad att vi lyckats knyta Joel till oss inför säsongen 2023, säger Exclusive Autosports teamchef Michael Duncalfe. Joel har ett starkt CV och hans färdigheter kommer lämpa sig väl för USF Pro 2000-bilen. Vi hade ett väldigt lyckat test tidigare i veckan på Sebring. Han anpassade sig otroligt snabbt till alla nya variabler han utsattes för och hans fart var uppenbar omedelbart. Vi har ett gediget testprogram inplanerat för Joel och jag är övertygad om att han blir en av titelkandidaterna den här säsongen.

Granfors är den tredje föraren att bekräftas till Exclusive Autosports USF Pro 2000-uppställning, bredvid amerikanerna Lindsay Brewer and Yuven Sundaramoorthy. Sörmlänningens bil och overall kommer att prydas av teamsponsorn Corpays logotyper.    
 
- Absolut fantastiskt att ha Joel med oss i Corpay Exclusive Autosport-bilen under årets USF Pro 2000-säsong, kommenterar Frank Mannarino, VP, Corpay Cross-Border Solutions. Som en leverantör av globala betalningslösningar och en mångårig sponsor till Exclusive Autosport ser vi mycket fram emot att stötta den här talangfulla unga föraren i hans anpassning till nya amerikanska banor och ett konkurrenskraftigt mästerskap. Välkommen Joel! 
 
Granfors kommer att genomföra ett antal försäsongstester under de kommande veckorna, innan han gör sin amerikanska tävlingsdebut vid premiären på stadsbanan i St. Petersburg, Florida, den 3-5 mars.

Årets USF Pro 2000-kalender omfattar nio tävlingshelger och totalt 18 race, inklusive ett ovallopp som körs på Lucas Oil Raceway i Indianapolis under samma helg som Indy 500. Mästerskapet avslutas i Portland, Oregon, den 3 september.    
 
Alla race under säsongen streamas live och går att se på bland annat usfpro2000.com. 


Mer information:
USF Pro 2000 - usfpro2000.com
Exclusive Autosport - exclusiveautosport.com