Joel Granfors tvåa i GB3 Championship 2022

2022-10-16
Bengt-Åce Gustavsson
Joel Granfors, tvåa i GB3 2022

Joel Granfors slutar på andra plats totalt i GB3 Championship 2022, som ende icke-britt bland de fyra främsta i Storbritanniens ledande formelbilsmästerskap. 
 
Granfors gick in i helgens final på Donington Park som tvåa i mästerskapet, strax bakom ledande brittiske hemmaföraren Luke Browning i en rak duell om titeln. 

Duon, som dominerat årets säsong, fortsatte också att hålla jämna steg under säsongsavslutningen och kvalade in bara några hundradelar från varandra till helgens samtliga tre race.      
 
Granfors öppnade helgens poängkonto med en femteplats i det inledande loppet på lördagen. Samtidigt blev Browning tvåa, vilket innebar att brittens ledning i mästerskapet växte till 26.5 poäng inför söndagens två direkt avgörande finalrace; där Granfors dock tog plats framför Browning på gridden i båda heaten. 
 
Spänningen såg sedan ut att tätna ytterligare när Granfors, efter en kanonstart, tog ledningen i Race 2. På en upptorkande bana föll Eskilstuna-sonen dock hjälplöst tillbaka på kraftigt slitna regndäck, och när målflaggan föll hade han tappat ner till 13:e plats - ett resultat som innebar att den tre år äldre Browning säkrade titeln.

I helgens, och säsongens, sista race rundade Granfors sedan av i stil när han klättrade från 13:e plats (på grund av omvänd startordning) till femte och noterades för näst snabbaste varv.

- Det är så klart tråkigt att inte vinna mästerskapet, men vi gick in i den här helgen som tvåa och hade inget att förlora, säger Joel Granfors. Jag kör alltid för att vinna, men Luke har varit en stark motståndare och det är bara att gratulera till titeln. Han har mycket erfarenhet och det har varit utvecklande att tävla mot honom. Jag är väldigt stolt över vad jag har presterat som rookie i det här mästerskapet i år. Teamet har också gjort ett kanonjobb, så stort tack till dem. 

Granfors har under 2022 presenterat sig på riktigt allvar i det internationella racinglandskapet. Efter att ha slutat fyra i brittiska Formel 4 förra säsongen har 17-åringen fortsatt att utvecklas till en verklig titelutmanare i den snabbare GB3-kategorin, tillika Storbritanniens främsta formelbilsklass. 

Granfors har under säsongen vunnit två race - båda på F1-banan Silverstone - och tagit sig upp på pallen 11 gånger på totalt 24 starter. Han har också kört till sig tre pole positions. Granfors avslutar säsongen som bäste rookie och som ende icke-britt i topp fyra i sammandraget.

Granfors ger också Fortec-teamet deras bästa slutplacering i mästerskapet sedan 2019. 

- Joel har gjort en enastående säsong, säger Fortec-chefen Richard Dutton. Han har gått upp emot en äldre och mer erfaren konkurrent och har gjort allt och lite till man kan förvänta sig av en rookie. Det har varit en glädje för oss att följa hans resa och hans utveckling under de senaste två åren här i England. Nu är han på en väldigt hög nivå - och definitivt redo för stora saker i framtiden. 

Joel Granfors återvänder nu till Sverige, där arbetet inför 2023 intensifieras. Mer information beträffande nästa säsong kommer att presenteras vid ett senare tillfälle.