Linus Granfors går i brorsans fotspår – siktar mot guld i Formula Nordic

2023-02-20
Bengt-Åce Gustavsson
Linus Granfors, lillebror till USA-satsande landslagsföraren Joel Granfors, ställer siktet på att ta den svenska formelbilstiteln i Formula Nordic till Eskilstuna för andra gången på tre år. 

Granfors den yngre är klar för sin andra säsong i Formula Nordic – Junior-SM i formelbilsracing – och har efter en tredjeplats som 14-årig debutant i fjol bara en sak i sikte under 2023.
 
- Mitt mål är att vinna mästerskapet, säger Linus Granfors. Jag lärde mig väldigt mycket i fjol och jag är övertygad om att det kommer hjälpa mig mycket i år. Formula Nordic ser ut att växa till den här säsongen med många duktiga förare, så det blir säkert inte lätt, men det är definitivt titeln som hägrar.
 
Formula Nordic har en viktig plats i familjen Granfors hjärta. Under den pandemidrabbade säsongen 2020 dominerades mästerskapet av Joel Granfors, som – trots en missad deltävling – säkrade titeln i rekordstil.

Framgången lade grunden till Joels intåg på den internationella racingscenen i England året därpå, en satsning som nu lett fram till en spännande styrning i INDYCAR-supportserien USF Pro 2000 i USA under 2023. 
 
Nu, tre år efter Joels viktiga Formula Nordic-triumf, är det alltså lillebror Linus tur att försöka ta JSM-guldet till Gillberga utanför Eskilstuna. Återigen för familjeteamet Granforce Racings räkning. 
 
  - Det är klart att jag ser upp till Joel och det han presterat, fortsätter Linus Granfors. Han är en stor hjälp för mig och det är samma bil i mästerskapet nu som då, så han kan alla knepen. Jag vill fortsätta att göra samma resa som han har gjort. Det är drömmen. 
 
Linus Granfors kommer att äntra årets Formula Nordic-batalj med positiva vindar i ryggen. Vid finalen på Mantorp Park i höstas avslutade han sin debutsäsong i mästerskapet på bästa tänkbara sätt; med sin första seger. 
 
- Första säsongen är alltid lite se och lära, och jag var dessutom yngst i mästerskapet, avslutar den nu 15-årige Linus Granfors. Nu är det viktigt att ta nästa steg och fokusera på sådant jag verkligen behöver utveckla. Framför allt är det starterna och farten på kalla däck under de första två-tre varven som måste bli lite bättre. Om jag hittar rätt där, vilket jag tror att jag kan göra, så bör vi ha alla chanser att slåss om mästerskapet.
 
Formula Nordic-säsongen 2023 spänner över sex racehelger, med premiär på Mantorp Park den 6-7 maj. De fyra första deltävlingarna körs i Sverige, och de två sista i Norge (Rudskogen) respektive Danmark (Jyllandsringen).