Linus Granfors gör internationell formelbilsdebut i England i helgen

2024-03-25
Bengt-Åce Gustavsson

Linus Granfors kommer att göra sin internationella formelbilsdebut under påskhelgen när han ställer upp i säsongspremiären för det brittiska mästerskapet GB4 på Oulton Park utanför Liverpool.
 
16-årige Granfors, som dominerade JSM-serien Formula Nordic förra året med bland annat 13 segrar i rad på sin väg mot titeln, har skrivit på för det anrika teamet Fortec Motorsports – samma stall som storebror Joel tävlade för säsongerna 2021-2022. 
 
Linus genomförde en mycket lovande testdag med Fortec på F1-banan Silverstone i förra veckan, där han omedelbart toppade samtliga pass som kördes och dessutom slog till med en tid under gällande banrekord.

Utfallet av testet, under Granfors första och hittills enda dag i den Formel 4-baserade GB4-bilen, har nu öppnat upp möjligheten att också köra säsongspremiären nu till helgen på Oulton Park.
 
- Det känns spännande att få göra min internationella formelbilsdebut om bara några dagar, säger Linus Granfors. England är en av de tuffaste och bästa skolorna. Jag besökte flera av racen när Joel körde för Fortec, så jag känner mig hemma och väl integrerad i teamet. Vi hade ett bra test tillsammans förra veckan, min första dag i bilen och första gången på Silverstone, och jag hoppas förstås att vi kan bära med oss den farten in i racen på Oulton Park.

Vid sidan av Formula Nordic-guldet, som Granfors säkrade i ett rekordtidigt skede redan i början av sommaren, fick Eskilstuna-sonen även doppa fötterna i en helt annan typ av racingkategori under 2023 när han parallellt tävlade i den elektriska touring car-serien NXT Gen Cup.
 
Trots att han missade försäsongstesterna, och aldrig tidigare hade kört en bil med tak eller framhjulsdrift, lyckades Granfors snabbt etablera sig i toppen av mästerskapet och vinna fyra race – inklusive en dubbelseger på klassiska Nürburgring i Tyskland. Sörmlänningen ledde hela mästerskapet in i finalen på Mantorp Park, men blev till slut tvåa efter att ha tvingats bryta med tekniska problem i sista heatet.
 
Linus Granfors utsågs nyligen till Årets Racingjunior på den stora Bilsportgalan i Jönköping. Han premierades också med hedersamma Rydell Special Award samt ett stipendium ur Ronnie Petersons Minnesfond. För ett par veckor sedan presenterades han av Svenska Bilsportförbundet som en av förarna i landslaget i racing.
 
- Det lilla vi har sett av Linus har imponerat stort, säger Ollie Dutton, teamchef Fortec Motorsports. Han har bara gjort en enda dag i GB4-bilen, förra veckan på Silverstone, men kom in i det extremt fort. Ny bil, ny bana, och han toppade samtliga pass och körde snabbare än banrekordet. Vi är självklart väldigt glada att ha Linus med oss i premiären i helgen, och att få återuppta vårt fina samarbete med familjen Granfors.
 
GB4-mästerskapet är positionerat en nivå under GB3 – Storbritanniens främsta formelbilsserie – på den engelska racingstegen. Veckans premiär på Oulton Park inleds med två testdagar på torsdag och fredag, följt av kval och säsongens första race på lördag. Efter ett traditionsenligt påskuppehåll på söndagen återupptas tävlingarna på måndag, då ytterligare två race körs. 

Alla GB4-race streamas på YouTube. Direktlänkar till streaming och live timing kommer att finnas på Linus Granfors hemsida, www.linusgranfors.com.