Linus Granfors tangerar rekordsvit med fjärde raka GB4-segern

2024-05-27
Bengt-Åce Gustavsson

Linus Granfors tangerade rekordet för flest segrar i rad i GB4 Championship när han slog till med sin fjärde raka fullträff i det brittiska mästerskapet vid helgens tävlingar på Donington Park.
 
16-årige Granfors fortsatte sin lovande inledning på årets säsong - sörmlänningens första på den internationella formelbilsscenen - genom att kontrollerat ta hem det första av helgens tre race från pole position.
 
Insatsen följde tidigare triumfer på Oulton Park och Silverstone, och tog Granfors svit upp till fyra raka segrar - tangerat rekord i mästerskapets historia. Framgången sammanföll lägligt med en helg då Eskilstuna-sonens Fortec-bil pryddes med logotyper från nya sponsorn Compound Footwear. 
 
- Fyra i rad! säger Linus Granfors. Kul att kunna fortsätta på den här vägen. Donington var ännu en ny bana för mig, så det tog några pass att komma in i körningen, men vi jobbade oss fram till ett läge där vi var tillräckligt snabba att vinna. Jag gjorde en bra start från pole och kunde kontrollera loppet som jag ville, även om däcken gick av lite mer än vi hade räknat med på slutet. Nu har vi vunnit på alla tre banor vi tävlat på i år - det är verkligen ett styrkebesked. 
 
Granfors lade grunden för segern genom ett starkt kval på lördagen, där han slog till med pole position till både Race 1 och Race 2. Efter att ha vunnit det första racet fanns alltså chansen att förlänga segersviten ytterligare i Race 2, där Granfors dock dessvärre fick motorstopp i starten och föll tillbaka genom fältet. Han lyckades till slut köra upp sig till fjärde plats.

I helgens tredje och sista race, där fältet startar i omvänd ordning baserat på kvalresultatet, kunde Granfors sedan avancera från 15:e och sista ruta till en niondeplats i mål.

Helgens resultat innebär att Granfors utökar sin ledning i förarmästerskapet från 14 till 27 poäng.

- En bra helg överlag, avslutar Linus Granfors. Det var synd att jag missade segern i Race 2, men det var mitt eget misstag i starten där jag tappade kopplingen lite grann och körde motorstopp. Jag är faktiskt väldigt nöjd med att vi ändå lyckades bli fyra där. Sista racet var ganska stökigt, som det ofta blir med omvänd startordning, men vi har tagit mycket poäng i helgen och utökat ledningen i mästerskapet. Jag är definitivt nöjd.  

Nästa GB4-deltävling körs på Snetterton den 13-14 juli.