Linus Granfors vann direkt i internationella formelbilsdebuten!

2024-04-02
Bengt-Åce Gustavsson

Linus Granfors presenterade sig omedelbart på den internationella racingscenen när han klev upp överst på pallen som segrare vid påskhelgens premiär för brittiska formelbilsserien GB4.
 
16-årige Granfors tog hem det sista av premiärhelgens tre race, som kördes på måndagskvällen på Oulton Park-banan utanför Liverpool. Segern kom under osannolika former där Granfors först vändes av en konkurrent på det första varvet och föll till sista plats – men sedan slog sig tillbaka in i matchen och tog över ledningen genom en omkörning ut på det allra sista varvet.
 
Segern är den första någonsin för en svensk förare i GB4-mästerskapet, som är positionerat ett steg under GB3 – Storbritanniens främsta formelbilsserie där storebror Joel Granfors slutade tvåa totalt 2022. Linus seger i GB4-premiären kom för samma team, Fortec Motorsports, som Joel tidigare tävlade för under sin sejour i England.
 
- Det känns fantastiskt att komma hit och vinna direkt under min första helg i mästerskapet, säger Linus Granfors. Det har varit mycket att lära, men jag vill verkligen tacka teamet som har stöttat mig och förstått vad jag behöver av bilen för att känna mig komfortabel. Vi hade bara en dag tillsammans inför den här tävlingen och jag hade aldrig kört den här banan förut, men vi jobbade oss framåt steg för steg och till slut lyckades vi vinna. Jag är jätteglad, och nöjd.

Granfors gick in i premiärhelgen med minimala förberedelser, med bara en enda testdag bakom ratten i GB4-bilen på Silverstone-banan föregående vecka. Omständigheterna blev inte enklare av det typiska brittiska vädret, med rejäla mängder regn under stora delar av den fria träningen och mycket begränsad körning på torrt inför kval och race. 
 
Trots det lyckades Granfors redan i det första racet, på en torr bana, slå till med en varvtid mindre än en tiondel från det absolut snabbaste. Ett motorstopp i starten innebar dock att Eskilstuna-sonen fick nöja sig med en sjundeplats vid målflagg, följt av en fjärdeplats i ett regndrabbat Race 2 – innan den förlösande segern alltså kom i det tredje och sista heatet.

- Vår första helg tillsammans med Linus slutar med en seger, och det säger egentligen allt, säger Ollie Dutton, teamchef Fortec Motorsports. Vi visste hans potential redan på förhand och han levererade precis som vi hoppats. Det är extra imponerande när man betänker att han inte körde försäsongstesterna här och att detta var första gången någonsin för honom på Oulton Park. Det är en kanonstart och det visar vad som är möjligt även på kort tid när man jobbar effektivt tillsammans.  
 
Linus Granfors lämnar GB4-premiären som tvåa i mästerskapet, bakom ledande britten Harry Burgoyne.