Linus Lundqvist klar för debut i NTT INDYCAR SERIES

2023-07-31
Bengt-Åce Gustavsson

Linus Lundqvist kommer att göra en efterlängtad debut i NTT INDYCAR SERIES – Amerikas främsta formelbilsmästerskap – i Big Machine Music City Grand Prix i Nashville nu till helgen.
 
Lundqvist, regerande mästare i matarklassen INDY NXT, har kontrakterats av Meyer Shank Racing inför helgens race där han ersätter skadade fransmannen Simon Pagenaud i teamets bil med startnummer #60. 24-årige Lundqvist kommer därmed att ta plats jämte fyrfaldige Indy 500-vinnaren Helio Castroneves i Meyer Shank Racings föraruppställning.
 
- Det här är ett ögonblick jag har drömt om i hela min karriär, säger Linus Lundqvist. Jag är överlycklig just nu och kunde inte vara mer taggad inför min debut i NTT INDYCAR SERIES. Stort, stort tack till Meyer Shank Racing för den här möjligheten. Det här är en väldigt stor dag för mig.
 
Lundqvist gör entré i INDYCAR med ett guldkantat CV under armen. Tyresö-föraren har vunnit fyra formelbilstitlar i tuff konkurrens på juniorscenen, med guld i INDY NXT (tidigare känt som Indy Lights) 2022, Formula Regional Americas 2020, brittiska Formel 3 2018 och svenska Formula STCC Nordic 2016.
 
Efter INDY NXT-titeln i fjol har Lundqvist till största del stått på sidolinjen så här långt under 2023, även om han testat INDYCAR-bilar vid två tillfällen på Texas Motor Speedway och Sebring International Raceway.

Nu får han alltså sin stora chans i ett av världens ledande racingmästerskap i och med helgens inhopp i det 13:e av totalt 17 race på årets NTT INDYCAR SERIES-kalender.
 
- Det här kommer bli en enorm upplevelse, men också den största utmaningen i mitt liv, kommenterar Linus Lundqvist. Det har varit ett speciellt år utan något tävlande för mig, och det är alltid svårt att hoppa in i ett mästerskap mot slutet av säsongen när alla andra är varma i kläderna. Det är inte direkt lättare när det mästerskapet heter INDYCAR och motståndet är några av världens bästa förare. 
 
Debuten sker alltså i Big Machine Music City Grand Prix på den 3.5 km långa stadsbanan i Nashville; där Lundqvist gjorde rent hus i INDY NXT i fjol med seger från pole position.
 
- Det blir supertufft att hoppa in i ett stadslopp på det här sättet, och det har varit kort om tid till förberedelser, men jag känner att själva glädjen inför den här chansen kompenserar för lite av det, avslutar Linus Lundqvist. Samtidigt har jag Helio – en av de verkliga legendarerna i den här sporten – att försöka lära mig så mycket som möjligt av.   

 
- Sist men inte minst vill jag också önska Simon Pagenaud en fortsatt snabb återhämtning. Jag vet att jag står inför en enorm utmaning, men jag ska göra mitt bästa för att göra både honom och resten av teamet stolta i Nashville i helgen. 
 
Lundqvists första framträdande som officiell INDYCAR-förare kommer att ske på den inledande fria träningen inför helgens tävlingar på fredag. Därefter väntar ett rejält elddop i kvalet på lördag. Själva racet körs sedan över 80 varv på söndag kväll svensk tid. 
 
Linus Lundqvist blir den tredje svensken på INDYCAR-gridden i Nashville, bredvid de etablerade stjärnorna Felix Rosenqvist och Marcus Ericsson.