Linus Lundqvist klar mästare i Indy Lights 2022!

2022-09-11
Bengt-Åce Gustavsson

Linus Lundqvist har säkrat 2022 års Indy Lights-titel och blir därmed den förste svensken genom tiderna att ta hem den amerikanska INDYCAR-seriens främsta supportklass.
23-årige Lundqvist bärgade titeln med en stabil körning i lördagens inledande race vid finalhelgen på Laguna Seca-banan i Kalifornien, där han bakom ratten på sin HMD Motorsports-bil tog målflagg som sexa. 

Därmed läggs guldet bortom räckhåll för Tyresö-förarens konkurrenter med ett race fortfarande kvar att köra. 
 
- Helt, helt galet, utbrister Linus Lundqvist. Det här har varit mitt stora mål den här säsongen. Det är nästan svårt att greppa att vi faktiskt har gjort det; att det är klart. Det här betyder allt för mig. En enorm känsla!
 
Framgången i Indy Lights är av yttersta vikt i Lundqvists fortsatta klättring mot den internationella racingtoppen. Över 90 % av de förare som vunnit Indy Lights-titeln sedan premiärupplagan 1986, inklusive fjolårsmästaren Kyle Kirkwood, har sedermera avancerat till kungaklassen NTT INDYCAR SERIES.

Bland dem som tagit steget till INDYCAR efter att ha vunnit Indy Lights märks storstjärnor som Scott Dixon, Tony Kanaan och Josef Newgarden.  

- Det här är det största och viktigaste som hänt i mitt liv, konstaterar Linus Lundqvist. Jag är otroligt glad, stolt och tacksam, särskilt gentemot mitt team HMD Motorsports with Dale Coyne Racing som hela tiden givit mig en konkurrenskraftig bil, och förstås gentemot alla mina sponsorer, samarbetspartners och min familj som har en stor del i den här framgången. Några av dem är dessutom här i helgen. Vi gjorde det, tillsammans!
 
I och med slutsegern i Indy Lights upprätthåller Linus Lundqvist den trend som givit honom en mästartitel vartannat år sedan formelbilsdebuten 2015. Tyresö-sonen har tidigare utropats till mästare i svenska Formula STCC Nordic (2016), brittiska Formel 3 (2018) och amerikanska F3-serien Formula Regional Americas (2020). 
 
Indy Lights-säsongen avslutas med årets 14:e och sista race i morgon söndag. Linus Lundqvist kommer att starta i första led efter att ha kvalat in bara en hundradel från pole position. 

Mattias Persson