Linus Lundqvist nöjd med första ovaltestet i INDYCAR 

2023-04-04
Bengt-Åce Gustavsson

Linus Lundqvist har genomfört sitt första INDYCAR-test på en oval under en lyckad dag med Rahal Letterman Lanigan Racing på Texas Motor Speedway under måndagen.
 
Testet – Lundqvists andra någonsin i INDYCAR och alltså hans första på en oval – kom igång lite senare än planerat efter en rejäl regnskur under natten, men så fort banan torkat upp kom den regerande Indy Lights-mästaren snabbt upp i fart.
 
Trots att regnet spolat bort mycket av greppet som lagts ner under INDYCAR-racet på banan i söndags kände sig Lundqvist tidigt bekväm med absolut full gas runt den supersnabba ovalen, belägen i Fort Worth utanför Dallas.

Texas Motor Speedway är en av de snabbaste banorna i världen med snittfarter på över 350 km/h.
 
– Wow, det här går fort på riktigt, säger Linus Lundqvist. Det är svårt att beskriva känslan. Jag blev faktiskt lite illamående i början innan kroppen och huvudet hade vant sig vid farten och doseringen i svängarna. Det var en mäktig upplevelse och faktum är att jag ändå kände mig trygg flat out efter bara några varv. Det har varit en grym dag, så kul, och allt har flutit på. Stort tack till RLL för möjligheten.
 
Lundqvist körde Rahal-teamets bil #45, som till vardags rattas av dansken Christian Lundgaard. Tyresö-föraren tillryggalade ungefär 250 varv under dagen, motsvarande racedistansen i söndagens INDYCAR-race PPG 375.

- Linus fick mycket tid i bilen och det var precis vad det här testet handlade om i första hand, säger Bobby Rahal, grundare av Rahal Letterman Lanigan Racing. Vi fokuserade inte främst på snabba tider utan på den övergripande prestandan, och vi hittade en del saker på testet som hade hjälpt oss i racet dagen innan. Texas är en riktigt tuff plats att ovaldebutera i en INDYCAR-bil på, men Linus gjorde inga misstag. Han gjorde ett bra jobb och jag är glad för hans skull. Gänget som jobbade med honom på bilen var också väldigt nöjda, så det var helt klart en lyckad dag.

Mer information om Linus Lundqvists kommande racinguppdrag kommer att kommuniceras inom kort. 

Linus Lundqvist, 24 år från Tyresö, är en av Sveriges mest framgångsrika racerförare och fyrfaldig mästare i svensk och internationell formelbilsracing. 

Linus Lundqvist har hittills under sin karriär vunnit följande mästerskap:

- 2022, Indy Lights (USA)
- 2020, Formula Regional Americas (USA)
- 2018, BRDC British Formula 3 (England)
- 2016, Formula STCC Nordic (Sverige)

Linus Lundqvist ingår i det svenska landslaget i racing.

Född: 26 mars 1999 (24 år)
Bor: Tyresö
Klubb: KAK (Kungliga Automobil Klubben)