Många formelbilar på rekordstor tävling på Rudskogen

2023-06-12
Bengt-Åce Gustavsson
Olav Vaa tog ledningen i det första racet.

Racing NM slog nytt deltagarrekord på Rudskogen då det hade anmält sig över 260 förare till Asfalt Supercars! Det blev en tuff helg på många vis. För det första blev det en svår uppgift att försöka få plats med så många deltagare när dessutom depån är en stor byggarbetsplats! Depåchefen hade en tuff uppgift, men efter mycket trixande lyckades alla få en plats till sist. Lördagens tävlingar drog ut på tiden och avslutades inte förrän efter åtta på kvällen! Det var en solig helg och framför allt söndagen var stekande het.

20 formelbilar fanns på plats. Förutom Formula Basic fick vi se två Formel Fordar och fem Formula Nordic, som passade på att få lite extra körträning inför deras ordinarie deltagande på Rudskogen vid tävlingen i augusti.

Olav Vaa var snabbast i kvalet före Christer Otterström och Peder Saltvedt. Dessa tre körde Formula Nordic. Bästa Basic var nykomlingen Mathias Teigen.

Olav Vaa tog ledningen före Christer Otterström, men han fick inte en lugn stund. Otterström pressade och letade luckor hela racet igenom, men den kom inte… Vaa vann före Otterström. Bakom dem kämpade Peder Saltvedt, Carita Livrud Otterström och Andreas Vaa om den sista pallplatsen. Det blev en liten sammanstötning mellan Carita och Andreas, varför Peder kunde dra ifrån och ta tredjeplatsen.

I Formula Basic tog Teigen ledningen, men pressades inledningsvis av Ingar Solli. Teigen var dock snabbare och höll undan medan Solli tappade både fart och placeringar. Emilie Snoen kom tvåa och regerande Norgesmästaren Dag Wasmuth kom trea.

Christer Otterström såg mera bestämd ut i andra racet där han direkt tog kommandot och tog ledningen före Olav Vaa. Olav lyckades inte ta sig förbi. Christer vann före Olav. Bakom dem var det samma trio som tampades återigen och ännu en gång gick Peder Saltvedt segrande ur striden och tog tredjeplatsen.

I Basic tog Snoen ledningen, men tyvärr bromsade hon på sig och Teigen kunde smita förbi och ta ännu en seger före Snoen och Birk August Larsen, som hade startat sist.

Det var en blandning av erfarna förare och många nykomlingar i Formula Basic. Det är bra att det fyller på underifrån. Teigen kom direkt från kart. Förhoppningsvis kliver Basicförarna vidare till Formula Nordic när de har fått tillräcklig erfarenhet i Basic, som är en utmärkt utbildningsklass.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Nykomlingen Mathias Teigen tog sin första seger i Formula Basic.
Pallen för Formula Nordic efter första racet med Olav Vaa som segrare före Christer Otterström och Peder Saltvedt.

Pallen i Formula Basic efter första racet med Mathias Teigen som segrare före Emilie Snoen och Dag Wasmuth.
Starten för det andra racet.
Mathias Teigen vann även det andra racet i Formula Basic.
Pallen för Formula Nordic efter andra racet med Christer Otterström som segrare före Olav Vaa och Peder Saltvedt.
Pallen för Formula Basic efter andra racet med Mathias Teigen som segrare före Emilie Snoen och Birk August Larsen.