Ny trippelseger till Linus Granfors i Formula Nordic

2023-06-04
Bengt-Åce Gustavsson
#16 Linus Granfors och #55 Christer Otterström var bra med i starten av första racet.

Årets tredje tävlingshelg i Formula Nordic kördes under Gelleråsloppet i Karlskoga. Även denna gång var den danska Formel 4-klassen med. Tillsammans bildade de ett 24 bilar starkt startfält med hälften Formula Nordic och hälften Formel 4. Peder Saltvedt fick äntligen debutera i Nordic. Han drabbades av ett benbrott alldeles innan premiären, men nu har han kastat gipset. Hans målsättning var att genomföra helgen och känna sig för.

Dansken Mikkel Gaarde Pedersen var totalsnabbast i kvalet. Linus Granfors var bäste Nordicförare på en total fjärdeplats. Christer Otterström var näst bäst i Nordic och Oscar Pedersen trea.

Det kördes tre race under den soliga söndagen på Gelleråsen Arena. Första racet fick dock avbrytas direkt efter en startincident. Det blev omstart och då kom alla iväg som de skulle. Magnus Pedersen var snabbast med Granfors på tredje plats. Otterström var påpasslig och gick förbi Granfors och tog ledningen i Nordic, men Granfors kunde snart kontra. Granfors var på bästa åkhumör för han jagade ned danskarna i täten och övertog den totala ledningen och gick i mål först av alla! Otterström försökte hänga med, men fick nöja sig med tredje plats totalt och tvåa i Nordic. Oscar Pedersen tog tredjeplatsen.

- Jag hade nog på känn att vi skulle kunna ge Formel 4-gänget en match här, sa Granfors. Gelleråsen är ganska knixig, så de har inte lika stor fördel av sina hästkrafter här som de hade på Anderstorp. Däremot tror jag kanske inte att så många andra hade förväntat sig att en Nordic-förare skulle slå dem, så det känns lite extra kul. 

Linus Granfors körde om alla danskar och körde först av alla över mållinjen i första racet.

I det andra racet var det åter Magnus Pedersen som tog hand om ledningen. Granfors hade inte riktigt samma fart i andra racet, eftersom vädret var lite varmare, men han ledde Nordic-klassen från start till mål och vann Nordic före Otterström och Oscar Pedersen.

Linus Granfors på väg mot trippelseger på Gelleråsen Arena.

Jonathan Engström fick problem med transmissionen i första racet och missade det andra racet. Han tvingades därför starta sist i tredje racet. Han gjorde en kanonstart och plockade nio placeringar redan på det första varvet! Han fortsatte att plocka placeringar och gick så småningom i mål på en total tiondeplats och femma i Nordic. I toppen var det återigen Granfors som försökte ge danskarna en kamp. Han hängde med, men kunde inte komma om. Det blev återigen tredjeplats i mål, och seger i Nordic. Det blev därmed full poängpott för Granfors som för tredje gången denna dag vann före Otterström och Pedersen.

Det blev samma prispall i alla tre racen med Linus Granfors som segrare före Christer Otterström och Oscar Pedersen. Det är samma trio i topp i tabellen efter att halva årets säsong är avverkad.

I tabellen leder Granfors på 214 poäng före Otterström 117 poäng och Pedersen 100 poäng. Nu är det en månads uppehåll innan förarna skall åka den långa resan till Fällfors för nästa tävling.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se