Nya segrare i Formula Nordic på Gelleråsen Arena

2020-08-16
Bengt-Åce Gustavsson
Joel Granfors tog hand om ledningen direkt i första racet.

För 70 år sedan arrangerades det första Kanonloppet på Gelleråsbanan i Karlskoga, samma år som Formel 1-VM inleddes… I helgen kördes jubileumstävlingen, men tyvärr utan publik.

Formula Nordic mönstrade det största startfältet sedan säsongen 2017 när man ställde 11 förare på griden! Det var Joel Granfors och Mille Johansson som debuterade i klassen i helgen. Båda kör med stor framgång i SSK-Serien i Aquila.

Granfors köpte en bil för några veckor sedan och han hade bara hunnit testa den en gång, men trots minimala förberedelser chockade han de andra förare genom att ta pole i kvalet!

Starten för helgens första race i Formula Nordic.

I första racet blev det ett dragrace mellan Charlie Andersen och Joel Granfors ned till första kurvan. Andersen låg aningens före, men Granfors hade det bästa spåret och tog ledningen. William Karlsson tvingades släppa bilen rakt fram i escaperoaden och fick sedan jaga från sista plats. Håvard Hallerud startade sist (efter en diskning i kvalet) och han började jobba sig upp genom fältet, men plötsligt dog motorn på sjätte varvet och han tvingades parkera. Granfors körde jämna och snabba tider och utökade hela tiden sin ledning och han vann i sin första Formula Nordictävling med nästan tio sekunder före Andersen! Andersen hade tur, för hans bränslepump gav upp bara metrar före mållinjen! Maja Hallén Fellenius höll ett stadigt grepp om tredjeplatsen, ända till sista varvet då hon bromsade på sig lite och direkt tappade två placeringar. Calle Bergman var påpasslig och tog hand om sista pallplatsen, trots att hans bakvinge lossnade under racet.

Joel Granfors skriker ut sin lycka efter seger i sitt premiärlopp!
Pallen efter första racet med Joel Granfors som segrare före Charlie Andersen och Calle Bergman.

Granfors följde upp sin sensationella seger med ytterligare en seger i andra racet! Han missade dock lite i starten, varför Andersen var först in i första kurvan, men Granfors kontrade i Ejes och sedan ökade han bara luckan varv efter varv. Segermarginalen till Andersen blev drygt åtta sekunder! William Winsth tog hand om tredjeplatsen. Hallerud startade åter sist och gjorde en fin uppkörning och slutade på fjärde plats.

Starten i andra racet där Charlie Andersen ledde fram till Ejes...
Joel Granfors har kopplat greppet även i det andra racet och sedan ökade han bara mer och mer.
Granfors tar målflaggan i andra racet.
Pallen efter andra racet med Joel Granfors som segrare före Charlie Andersen och William Winsth.

Som väntat blev det ett otroligt spännande tredje race. William Karlsson tog starten från pole, men han tappade sedan placering efter placering för att till sist bryta... I stället klev hans stallkamrat, Calle Bergman, fram och tog sin första seger i klassen! Winsth tog andraplatsen. Hallerud startade sist även i det tredje racet, men den här gången lyckades han kämpa sig ända upp till tredjeplatsen. Helgens succéförare, Joel Granfors, fick ett betydligt tuffare race från sin sjätte startposition. Han höll tredjeplatsen under många varv, men tappade den på slutet till Hallerud.

Calle Bergman körde smartast och vann det tredje racet.
Calle Bergman går i mål med en liten lucka ned till den förföljande trion.
Pallen i tredje racet med Calle Bergman som vinnare före William Winsth och Håvard Hallerud.

Men, när racet var över och prisutdelningen avklarad kom det en reviderad resultatlista där Winsth hade fått 15 sekunders tidstillägg p g a ojuste körning. Därmed blev Hallerud tvåa och Granfors trea.

Detta innebär att det är otroligt jämnt i tabellen. Hallerud leder med 85 poäng före Philip Victorsson 84, Andersen har 78, Winsth 74, Granfors 70 och Bergman 68.

Nästa tävling körs på den nya banan i Fällfors utanför Skellefteå den sista helgen i augusti. Då blir det återigen tre race.