Nystart för formelbils-SM

2019-04-30
Bengt-Åce Gustavsson
Viktor Andersson var yngst i startfältet i fjol. Vad kan han hitta på med ett års erfarenhet i ryggen?

Efter STCC´s konkurs lämnades Sveriges enda moderna formelbilsklass att dö…

Detta gick dock inte teamen med på varför de startade en teamförening och döpte om klassen till Formula Nordic. Det är samma bilar som har använts sedan 2013, som kör vidare med samma tekniska reglemente.

Motorjournalisten Bengt-Åce Gustavsson engagerades för att bli klassens talesman och samordnare. En ny hemsida sjösattes i början av året och jakten efter nya förare kunde starta.

Förarföreningen var helt på det klara med att förutsättningar inte var de bästa, eftersom halva vintersäsongen hade hunnit passera. Nu gällde det att kunna erbjuda något bättre än vad man hade haft förut. En bra tävlingskalender jobbades fram där klassen i stora drag har tagit rygg på Porsche Carrera Cup Scandinavia. I hälften av årets tävlingar kommer man att köra tre heat. Totalt omfattar årets säsong åtta helger och hela 20 tävlingsheat! Detta trots att man har lyckats sänka startavgiften något mot i fjol! Årets nyhet är att förarna får poäng redan på kvalet och att de kommer att starta med omvänd startordning i finalheatet varje helg.

Förbundet står bakom denna satsning och de har gett klassen JSM status + NEZ mästerskap. Klassen är öppen för alla förare från 15 år. Av tradition har det varit mest yngre förare som har kört i klassen och använt den som en språngbräda mot en bra karriär, men det finns absolut inget som hindrar en äldre förare att vara med. Linus Lundqvist är en av förarna som startade i klassen och han vann som bekant brittiska F3-mästerskapet i fjol.

Av fjolårets förare är det tre som har stannat kvar i klassen och det är Viktor Andersson (MA:GP), Edward Sander Woldseth (Team Greenpower) och William Winst (Winsth Racing). Dessa tre får väl anses ha ett visst favoritskap när säsongen börjar, då de har ett års erfarenhet. De har också visat sig snabba på försäsongstesterna. De nya förarna kommer från kartingen och det är Gabriel Nord och Charlie Andersen som kommer att kampera ihop. Norska Team Greenpower har mönstrat Håvard Hallerud och Magnus Gustavsen. Team Greenpower räknar med att få ut någon mer förare under året och de har flera bilar till sitt förfogande.

Konstigt nog är det ingen som har köpt vinnarbilen från i fjol ännu…

Formula Nordic inleder årets säsong på Ring Knutstorp med sju förare, men de räknar med att antalet kommer att öka under säsongens gång. Det är redan några yngre förare som har annonserat att de kommer att satsa på klassen 2020. Det ser således ljusare ut för Sveriges enda moderna formelbilsklass.

Årets tävlingskalender ser ut så här:

3-4 maj Ring Knutstorp
18 maj Rudskogen
1-2 juni Anderstorp
14-15 juni Skellefteå
17-18 augusti Karlskoga
13-14 september Rudskogen
28 september Karlskoga
4-5 oktober Mantorp

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Team Greenpower har tre förare redo för årets säsong som skall köra dessa bilar; Edward Sander Woldseth, Magnus Gustavsen och Håvard Hallerud. De har ytterligare fyra bilar som står och väntar på nya förare...
Gabriel Nord har tagit klivet över från Karting och han tog med sig sin kompis Charlie Andersen. Det skall bli kul att se vad de kan uträtta under året.