Richard Göransson

2019-08-08
Bengt-Åce Gustavsson
Richard Göransson.

Eftersom vi skall köra nästa tävling i Karlskoga känns det lämpligt att lyfta upp mannen som driver verksamheten på banan, nämligen Richard Göransson.

Richard började med Formel Ford 1994 och 1996 vann han JSM. 1997 kom han tvåa i NM i Formel Ford. 1998 debuterade Richard i STCC. Han körde bara fyra lopp med blygsamma resultat. Han flyttade utomlands och körde Formel Ford i Tyskland och England. Richard vann EM 2001 och han kom fyra i Formel Ford-festivalen på Brands Hatch. Det blev en andraplats i festivalen 2002 + en del tävlingar i Formula Renault. Richard insåg att det kostade mer än det smakade att fortsätta formelbilskarriären. Han fick i stället möjligheten att komma hem och köra STCC, vilket han gjorde från 2003-2017. Fem totalsegrar blev facit under dessa år + flest segrar någonsin i STCC. Richard drevs av en stark vinnarinstinkt och han var en mycket komplett förare som verkligen hade det där lilla extra som behövs för att hålla sig på toppen av ett mästerskap i så många år. Våren 2018 stod det klart att Richard hade övertagit verksamheten på Gelleråsbanan. Det skall bli intressant att följa det arbetet i framtiden. 

Vad gör du idag?

Driver Gelleråsen Arena.

Vad har motorsporten betytt för dig?

Otroligt mycket såklart. Alla människor man lärt känna genom åren och framförallt har motorsporten fostrat mig som person men även som affärsman. 

Vad är det bästa med att köra formelbil och varför skall en ung förare idag välja att köra Formula Nordic?

Formelbil är ju den kategori som har mest fart och känsla. Lär man sig hantera en formelbil fullt ut (framförallt utan väldigt mycket aero) klarar man av att köra de flesta andra racingbilar fort på bana. Den bästa skolan man kan ha som racerförare.

Richard Göransson i Anderstorp 2002 när han körde Formula Renault.