Stjärnorna utbildas i Formula Nordic

2023-10-18
Bengt-Åce Gustavsson
Här ser vi 12 av de 14 förare som körde Formula Nordic i år. Vilka av dessa blir framtidens stjärnor?

Svenska Bilsportförbundets slogan för framtiden är: ”Folksporten som bygger världsmästare”. Formula Nordic är Sveriges enda moderna formelbilsklass och de stämmer väl in i denna beskrivning då klassen fungerar som en bra utbildning för ungdomar som kommer från karting och som vill in i racingen och sedan gå vidare mot större uppdrag och framgångar.

Formula Nordic har körts sedan 2013 och vi skall titta på vilka förare som har börjat sin karriär i denna klass och vad som har hänt sedan.

Årets säsong är just avslutad. Linus Granfors vann årets JSM-Guld i Formula Nordic och han var på vippen att även ta JSM-guldet i NXT GEN Cup, men fick nöja sig med ett silver där. Granfors kommer säkerligen att gå långt och han är bara i början av sin karriär.

Philip Victorsson vann Formula Nordic 2022 och i år körde han Radical. Han vann alla tävlingar utom två och naturligtvis hela mästerskapet.

William Karlsson vann 2021 och han har kört Formel 4 ute i Europa sedan dess. Elias Adestam kom trea och det var han som vann JSM I NXT Gen Cup i år. William Siverholm kom fyra och han har vunnit Porsche Sprint Challenge två år i rad i överlägsen stil. Calle Bergman gick vidare till STCC.

Joel Granfors vann 2020 och han gick vidare till England där han kom fyra i Formel 4 och tvåa i Formel 3 innan han gick vidare till USA där han i år körde USF Pro 2000. Mille Johansson gick vidare till rally.

Victor Andersson vann JSM 2019 och han har kört formelbil i USA ett par år och i år har han kört TCR-Europe där han slutade på femte plats.

Emil Heyerdahl vann 2018 och han har kört Porsche sedan dess. Alfred Nilsson kom femma och han har kört internationell GT-racing sedan dess.

Hugo Nerman vann 2017 och han har kört framgångsrikt både i STCC och i Porsche sedan dess. Rasmus Ericsson gick till Legends där han vann serien två år.

Linus Lundqvist vann 2016. Han vann F3 i England och han vann Indy Lights 2022 och 2024 kommer han att köra i Indycar!

Oliver Söderström vann 2015 och han har kört GT4 och STCC, där han blev bästa junior och fick kontrakt med Lamborghini i Italien.

2014 vann finländaren Joonas Lappalainen NEZ-mästerskapet och han har tävlat internationellt i GT sedan dess. Lukas Sundahl vann JSM och han har sedan dess vunnit Porsche Carrera Cup fem gånger!

Erik Johansson vann 2013 och har kört internationell GT sedan dess.

Dessutom måste vi nämna att både Felix Rosenqvist och Tom Blomqvist, som båda skall köra Indycar nästa år, började i klassen Formula Renault 2.0, som var föregångare till Formula Nordic.

Formula Nordic har hela tiden varit en bra utbildning och plantskola för framtidens racingstjärnor. Nu laddar vi in för 2024 med nya friska ungdomar som skall skolas in i racing.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Linus Lundqvist är den förare som nått längst hittills av dem som har kört Formula Nordic. Nästa år kör han Indycar för mästarteamet Chip Ganassi Racing.