Torsten Palm från F3 till F1

2019-02-08
Bengt-Åce Gustavsson
Torsten Palm förr och nu.

Torsten Palm debuterade i F3 1969 när F3 var som allra hetast i Sverige! Det var tuffast möjliga motstånd och Palm växte snabbt in i klassen. Han vann SM både 1970 och 1971. Han tog silver 1972 och kom på femte plats 1973, men då hade han även börjat köra i F2-EM. Han fortsatte i F2 även 1974 och 1975 tog han så klivet upp till Formel 1! Debuten skedde i Monaco av alla ställen. Palm trodde inte att det skulle vara så svårt, han hade ju kört där flera gånger i F3, men han erkände efteråt att det var rätt stor skillnad… Han lyckades tyvärr inte kvala in, men vid hemmatävlingen i Anderstorp gick det bättre, där slutade han på 10:e plats! Det blev inga fler F1-lopp och bara några sporadiska tävlingar på hemmaplan innan han lade hjälmen på hyllan. Den kände kartläsaren Gunnar Palm är bror till Torsten och sonen Jacob körde i Formula Nordic säsongen 2017.

Vad gör du idag?

I dag är jag pensionär och jag följer med i allt som händer kring racingen i Sverige. Jag har flyttat tillbaka till min uppväxtort Kristinehamn. Jag har fyra barn och två barnbarn. Efter Jacobs körning i Formula Nordic har vi nu sålt bilen och jag kommer att finnas med och stötta teamet under säsongen 2019.

Vad har motorsporten betytt för dig?

Oerhört mycket! Jag har kört racing i 55 länder i alla möjliga klasser. Jag fick ett bra jobb tack vare min sponsor Polarvagnen, när jag lade hjälmen på hyllan. Racingen gav mig många kontakter inom affärsvärlden.

Vad är det bästa med att köra formelbil och varför skall en ung förare idag välja att köra Formula Nordic?

Formelbil är den bästa skolan för att bli en bra racerförare, även om du senare väljer att sätta dig i en "plåtholk". Du blir aldrig lika snabb om du hoppar över formelbilen som ung och går direkt till standardbilsracing. Det är viktigt att unga förare kliver upp från karting till formelbilsracing, så att de inte blir kvar i kartingen för länge. Skall man nå långt i sin racingkarriär är det viktigt att köra formelbil och möta bra motstånd. Vi behöver en stark formelbilsklass i Sverige om vi skall få fram nya stjärnor.