Uppåt för Formula Nordic

2023-05-02
Bengt-Åce Gustavsson
Dessa ungdomar kommer att tävla i Formula Nordic i år. Vem vet vilka serier dessa kommer att köra i om några år, Formel 1 eller Indycar?

Vi har många duktiga svenskar i olika formelbilsserier runt om i världen och äntligen har intresset ökat här hemma i Sverige. Formula Nordic kommer att ha det största startfältet sedan klassen startade för tio år sedan. 13 förare är anmälda till årets serie där man tävlar om junior-SM.

Tre förare finns kvar från förra säsongen medan tio nya förare debuterar i klassen. I årets första tävling på Mantorp Park kommer troligen rutinen att ha betydelse, men de nya förarna kommer säkert att lära sig snabbt och minska avståndet till täten. Vid genrepet på Mantorp Park var Linus Granfors snabbast. Christer Otterström var bästa rookie och han låg hela tiden i topp tre under testdagen.

Det blir även en landskamp i år då halva startfältet är norrmän. Det kommer onekligen att bli mycket intressant.

Det var länge sedan vi såg så många formelbilar på griden på en gång och fler skall det bli!

Formula Nordic är en viktig plantskola för våra framtida stjärnor i racing. Frågan är var vi kommer att få se årets Nordicförare om några år?

Mantorp Park byggdes med sikte på Formel 1 en gång i tiden, men de fick nöja sig med EM i Formel 2. Banan var från början 4100 meter lång, men inför EM i F2 1981 kortades banan till den längd som vi kör idag (3106m). 1981 vann Stefan ”Lill-Lövis” Johansson F2-loppet. Man körde F2 även 1982. Då vann Johnny Cecotto och vi hade tyvärr inga svenskar bland de tio främsta.

Så här såg det ut på Mantorp Park vid EM-loppet 1981 i Formel 2 där Corrado Fabi tog ledningen från pole.
Stefan "Lill-Lövis" Johansson fick sitt stora genombrott när han vann EM-loppet i Formel 2 på Mantorp Park 1981.