William Karlsson var helgens bästa poängplockare när det tätnade i toppen inför Formula Nordicfinalen

2020-10-05
Bengt-Åce Gustavsson
William Karlsson tog sin första seger i Formula Nordic på Mantorp Park.

Årets näst sista tävlingshelg för Formula Nordic kördes på Mantorp Park. På den inledande fria träningen var William Karlsson snabbast före Joel Granfors. Under kvalet var det Karlsson och Granfors som turades om att vara snabbast, men till sist var det Granfors som drog längsta strået med den bästa tiden. Håvard Hallerud hade problem med växellådan och han missade testpasset. Han chansade att lådan skulle hålla i kvalet och det gjorde den så när på att han inte hade ettan eller tvåans växel. Trots detta lyckades han sätta en fantomtid på sitt sista varv och petade därmed ned Karlsson från andraplatsen. Teamet fick byta växellådan efter kvalet.

Joel Granfors tar starten i första racet före William Karlsson och Håvard Hallerud.
Pallen efter första racet. Fr v: Trean William Karlsson, vinnaren Joel Granfors och tvåan Håvard Hallerud.

Granfors var snabbast iväg i starten och Karlsson lyckades ta sig förbi Hallerud in i första kurvan. Dessa tre förare lämnade resten av fältet bakom sig. Hallerud tog sig förbi Karlsson och på näst sista varvet var han faktiskt uppe i ledning ett kort tag, men Granfors kontrade direkt och vann knappt före Hallerud och Karlsson.

William Winsth tar starten i det andra racet före Philip Victorsson och William Karlsson.
Pallen efter andra racet. Fr v: Tvåan Håvard Hallerud, ettan William Karlsson och trean Maja Hallén Fellenius.

Det andra racet blev som väntat händelserikt. William Winsth startade i pole och han höll ledningen i några varv, men så blev han pressad av Granfors och kom ut i det smutsiga spåret och snurrade. Även Granfors snurrade och detta lämnade fältet öppet för Karlsson som gick i mål som segrare för första gången i Formula Nordic. Han var därmed den sjunde föraren som vann ett heat i år! Hallerud kom tvåa och Maja Hallén Fellenius kom trea.

I tabellen är det fortfarande en öppen historia med Granfors som ledare på 223 poäng före Hallerud på 199, Philip Victorsson 194 och Winsth 190. Det är 55 poäng kvar att köra om till helgen på Ring Knutstorp. Spänningen är påtaglig inför finalen!

Bengt-Åce Gustavsson