Joel Granfors tog sin första internationella seger!

2021-08-29
Bengt-Åce Gustavsson

Fjolårets segrare i Formula Nordic, Joel Granfors slog till med karriärens första internationella racingseger i en kraftfull uppvisning vid helgens tävlingar för brittiska Formel 4 på Thruxton, där han också stormade fram mot ett nytt banrekord och halverade avståndet till mästerskapstoppen.
 
Den förlösande första segern kom i det andra av helgens tre race, där omvänd startordning tillämpades och där Granfors därför inledde först på tionde plats - men snabbt lade grunden för en offensiv framstormning.

Den 16-årige Eskilstuna-sonen avancerade från tionde till femte plats bara på det första varvet, och fortsatte sedan att bocka av konkurrent för konkurrent på sin väg fram till täten.

Den avgörande attacken för ledning kom på varv nio, när Granfors opportunistiskt svepte förbi JHR-föraren Abbi Pulling i ett ytterst underhållande lopp där tätklungan regelbundet växlade positioner i raffinerade slipstreamingdueller. 

Segern är Granfors första på den internationella formelbilsscenen, och kommer i ett mästerskap där bland andra den nuvarande F1-stjärnan Lando Norris tidigare kört.

- Så otroligt skönt, utbrister Joel Granfors. Där satt den! Det var ett intensivt race, och vi hade inte det bästa utgångsläget från ruta tio, men vi visste att farten fanns där. Jag gjorde ett bra förstavarv och sedan lyckades jag ta mig fram hela vägen till täten. Vi har jobbat så hårt för det här, så det betyder verkligen massor. Tack till teamet och alla som hjälpt mig att uppnå det här! 

Granfors fanns med i segerstriden in på upploppet även i det avslutande Race 3 på söndagseftermiddagen, där han denna gång gick hjul mot hjul med ledande Fortec-kollegan Oliver Gray in i den absolut sista chikanen.

Granfors trycktes dock ut över banmarkeringen i utgången av svängen och tappade istället en position till Argenti-föraren Matias Zagazeta, men tredje plats markerade likväl helgens andra besök på pallen - och det fjärde i de senaste sex racen för en formstark svensk.

Granfors, som satte tempot redan under fredagens fria träning, underströk sin fart under helgen genom att noteras för snabbaste varv i både Race 2 och Race 3. Tiden i det sista loppet - 1m13.751s - är den absolut snabbaste som någonsin noterats i ett Formel 4-race på Thruxton och utgör således ett nytt banrekord. 

- Vi är verkligen på gång nu, summerar Joel Granfors. Vi har varit snabbast på banan långa stunder den här helgen, och lämnar med en seger och ett nytt banrekord. Samtidigt gäller det att inte nöja sig. Vi har fortfarande mer att jobba på, och konkurrensen är hård, så vi måste fokusera framåt. Jag vet att vi kan ännu bättre och det är det vi vill visa nästa gång.

Det brittiska Formel 4-mästerskapet fortsätter närmast på Croft-banan utanför Newcastle den 17-19 september. Joel Granfors har nu avancerat till fjärde plats i förartabellen, där han i och med helgens resultat halverat avståndet upp till täten och nu bara är 32 poäng bakom ledande Matthew Rees (GBR).